Μπουρδελοκατάσταση

I.Του μουνιού το πανυγήρι. Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

II.Στης βουλής τα έδρανα, αχ κι εγώ να έκλανα (- Πανούσης). Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας

III.“Πάω στην κρεμάλα επειδή έκλεψα δυο δεκάρες, κι αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα του κοσμάκη θα πεθάνουν στα κρεβάτια τους. Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας; Σκότωσα για να μη με σκοτώσουν, κι αυτοί που σκοτώνουν για να κερδίζουν έχουν αγάλματα στις πλατείες. Με πνίγει το δίκιο μου, μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι μικρός και μ’ έφαγε το ανάστημά μου” (Μπ Μπρέχτ- Η Όπερα Της Πεντάρας) και εξήγησέ μου γιατί να το μαθαίνεις θεωρητικά, αν δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να το παίξεις πάνω στη σκηνή ή να το δεις στο δρόμο.

IV.“ΡΟΥ: Πιάστε τα όπλα, πολεμήστε για το δίκιο σας. Αν δεν αρπάξετε τ ώ ρ α ό,τι χρειάζεστε, μπορεί να περιμένετε ακόμα έναν αιώνα και να κοιτάτε με σταυρωμένα χέρια πώς α υ τ ο ί βολεύουν τις δουλειές τους μια χαρά. Σας καταφρονάνε γιατί ποτέ δεν καταφέρατε να μάθετε γραφή και ανάγνωση. Για τη χοντροδουλειά της Επανάστασης, είσαστε καλοί, ναι, είσαστε καλοί, ωστόσο στραβομουτσουνιάζουνε γιατί βρωμάει ο ιδρώτας σας. Πρέπει να’ σαστε καθισμένοι καταγής μακριά τους για να μην πεφτουνε τα μάτια τους πάνω σας. Και κάτω εκεί, μες στην αμορφωσιά σας και στη βρώμα σας, έ χ ε τ ε δ ι κ α ί ω μ α να ιδρωκοπάτε για να’ ρθουνε οι “νέοι καιροί” όπου και πάλι θα σας πέσουν όλες οι χοντροδουλειές στη ράχη, ενώ ψηλά στο φως του ήλιου οι ποιητές τους θα τραγουδάνε την ακατάλυτη δύναμη της ζωής και θα σκεπάζουνε τις μηχανορραφίες τους μ’ όλα της τέχνης τα πλουμίδια. Σηκωθείτε, σταθείτε μπρος τους, δείξτε τους πόσο π ο λ λ ο ί είσαστε. […] Ζητάμε ν’ ανοίξουνε οι αποθήκες για να χορτάσει η πείνα. Ζητάμε να γίνουνε δικά μας όλα τα εργοστάσια και τα εργαστήρια. Ζητάμε να γίνουν οι εκκλησίες σχολεία για ν’ ακουστεί επί τέλους εκεί μέσα κάτι ωφέλιμο. Ζητάμε να πασκίσουν όλοι ευθύς να δώσουνε τ έ λ ο ς στον πόλεμο, στον καταραμένο τούτο πόλεμο, που χρησιμεύει μόνο στους μαυραγορίτες και που ξυπνάει της δίψα για καινούριες καταχτήσεις. Ζητάμε αυτοί που ανάψανε τον πόλεμο να σηκώσουν αμέσως όλα του τα βάρη. Μια για πάντα πρέπει να σβηστεί απ’ το νου μας η ιδέα για μεγάλους πολέμους, η ιδέα για ένα νικηφόρο στρατό. Και στις δυο μεριές δ ε ν υπάρχουν νικητές και δοξασμένοι. Και στις δυο μεριές υπάρχουν μόνο φανατισμένοι φοβιτσιάρηδες που όλοι ένα μονάχα θέλουν: να μη σαπίζουν κάτω απ΄πο τη γης, αλλά να περπατούν πάνω στη γη χωρίς ξύλινα ποδάρια. […] Μαρά, η ώρα σου ή ρ θ ε. Μαρά, φανερώσου, ε σ έ ν α περιμένουν. Γιατί η Επανάσταση θα κρατήσει μόνο μια στιγμή, όσο κρατάει το αστροπελέκι που πέφτει και κατατρώει τα πάντα μέσα σε λάμψη θαμπωτική” (Π. Βάης- Δολοφονία του Μαρά) όταν ένα ολόκληρο μανιφέστο χωράει σε ένα μικρό θεατρικό μονόλογο.

V.Σιχαίνομαι την ανθρώπινη φυσή. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν στο οικοσύστημα αν μια μέρα ο άνθρωπος ήταν είδος υπό εξαφάνιση. Το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως δεν υα υπήρχε η ανάγκη για μελέτη των οικοσυστημάτων.

VI.Κόντρα στα νέα μέτρα πέτα κι εσύ μια πέτρα. Ο Δρόμος προς την Ελευθερία θα περάσει πάνω από καταστραμένα καταστήματα, καμένα αμάξια, απαλλωτριωμένα σούπερ μάρκετ. Πιστεύω σε μια βίαιη επανάστη αν και δεν ξέρω κατά πόσο την αξίζω. Πιστεύω σε μια Επανάσταση, όμως, την οποία θα κυνηγήσουν οι καταπιεσμένοι για το καλό τους και για το καλό του διπλανού τους. Λέω όχι σε μία Επανάσταση που θα έρθει να μας σώσει σαν τον Μεσσία στη Δευτέρα Παρουσία.

VII.Σας αγαπώ, σας σέβομαι, σας εμπιστεύομαι και εξακολουθώ να με βρίσκω σχεδόν συμπαθητικό και περίπου αναρχικό. Με το άλφα κυκλωμένο.

Advertisements

3 responses to “Μπουρδελοκατάσταση

 1. Αν δε γίνει ΤΩΡΑ δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ!!
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

  Στης βουλής τα έδρανα…..

  Αλήθεια δεν άκουσα κανένα μέτρο για βουλευτές και υπουργούς….

  «Έτσι ακριβώς σκέπτονται και οι σημερινοί πολιτικοί…

  «Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας…!!!!»

  «…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να…

  λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»

  «…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

  Ιωάννης Καποδίστριας

  πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση

  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ !!!!!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s