Ο Θούκις και το ζουζούνι

Όταν ο ακαμάτης γιος του πήγε να τον βοηθήσει, ο πατέρας τον ρώτησε: «Η μάνα σου σε έστειλε;» . Εκείνος είπε: «Όχι! Το κάνω για λόγους αναψυχής και αυτοθεραπίας…». Ο πατέρας δεν έδωσε περισσότερη σημασία. Βρήκε έναν τύπο να του σκάψει τον κήπο και έτσι του έδωσε την τσάπα και πήγε να πιει ένα ποτήρι παγωμένο νερό, που τόσο είχε ανάγκη, μεγάλος άνθρωπος και που να αντέξει.

Ο ακαμάτης γιος έσκαψε όλο τον κήπο και ένιωθε μια ανακούφιση σα να σκάβει τον τάφο του. Τόσο μεγάλη ήταν η απογοήτευσή του για τη ζωή. Μετά κάθισε κάτω από ένα πεύκο και άναψε ένα τσιγάρο. Έκοψε και ένα λουλούδι και το έβαλε στο αυτί του, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλά γιατί έχει πλάκα. Ένα ενοχλημένο ζουζούνι όμως βγήκε από το λουλούδι και τρύπωσε στο αυτί του και του είπε με την πιο τρομακτική φωνή του:

«Χάλασες το σπίτι μου! Που θα μείνω τώρα εγώ;»

Ο γιος, που μπορούμε πλέον να τον ονομάσουμε Θούκι για λόγους ευκολίας και επειδή σήμερα είδα ένα τραμ που το έλεγαν Θουκυδίδη και το θεώρησα πολύ αστείο, ξέσπασε σε γέλια γιατί η φωνή του ζουζουνιού δεν του φάνηκε δα και τόσο τρομακτική!

«Γιατί γελάς;», λέει το έντομο, «γιατί έχεις αστεία φωνή», λέει ο Θούκις και συνεχίζει «σ’ ευχαριστώ πάντως! είχα μέρες να γελάσω», «γιατί έτσι; εγώ γελάω συνέχεια» αποκρίνεται το ζουζούνι και ο Θούκις του λέει τα πάντα για τις δυσκολίες που περνούσε τον τελευταίο καιρό. Και τότε το ζουζούνι του είπε:

«Να εκτιμάς αυτό που έχεις. Τα ακραία συναισθήματα είναι αυτά που μας θυμίζουν πως το να ζεις είναι ωραία! Μια μέτρια και συμβατική ζωή είναι μια ζωή που οδηγεί στον θάνατο, μια ζωή γεμάτη είναι αυτή που κάθε μέρα της σου μένει ανεξίτηλη στη μνήμη! Οι αναμνήσεις είναι αποτέλεσμα ακραίων καταστάσεων, όμορφων ή άσχημων που γράφονται στη θύμηση. Ευτυχισμένος όποιος έχει πολλές αναμνήσεις, ευτυχισμένος όποιος έχει περάσει του κόσμου τις μεταπτώσεις, ευτυχισμένος όποιος μπορεί να αντιληφθεί την χαρά του να είσαι δυστυχισμένος και την ζοφερότητα του να είσαι ευτυχισμένος. Γιατί όταν φτάνεις στον πάτο ξέρεις πως κάποια στιγμή θα φτάσεις πάλι ψηλά και έχεις να περιμένεις την στιγμή αυτή ενώ αν είσαι χαρούμενος ξέρεις πως αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και αυτό είναι ζωή! Ένας κύκλος… Ένας τρελός κύκλος… Το παν είναι να ξέρεις που βαδίζεις, να έχεις βρει το νόημα της ζωής σου ώστε να μπορέσεις να χτίζεις στο σήμερα χωρίς να υπολογίζεις πως αύριο θα είσαι νεκρός. Η πίστη σου είναι αυτή που δίνει αξία στο εφήμερο και σε κάνει να αγωνίζεσαι παρακάμπτοντας την ματαιότητα της ύπαρξής σου ή ακόμα καλύτερα κάνοντάς την καύσιμο στην μηχανή σου. Έχε στο νου σου πως οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να γίνουν δυσβάσταχτες! Όμως να ξέρεις πως το πρόβλημα είναι δικό σου. Αν κάτι σε επηρεάζει πάνω από 10 μέρες τότε είτε δεν άξιζε είτε είσαι πραγματικά εγωιστής για να αντιληφθείς την αλήθεια του παρτενέρ σου. Να ευχαριστείς τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου γιατί επέλεξαν να βρίσκονται δίπλα σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και αν φύγουν να εξετάσεις γιατί φεύγουν. Και αν φύγουν για πάντα να τους συγχωρέσεις και να μην τους κακολογήσεις, να τους δικαιολογήσεις και να τους αφήσεις πίσω σου. Και αν αποφασίσουν να αλλάξουν ρόλο στη ζωή σου να το εκτιμήσεις και να τους αγαπάς πιο πολύ και να τους κάνεις συντρόφους σου. Αυτά είχα να σου πω. Αυτά ήταν τα τελευταία μου λόγια.»

Το ζουζούνι ξεψύχησε στο αυτί του Θούκι. Και ο Θούκις έριξε ένα δάκρυ και το έθαψε στον τάφο που είχε σκάψει νωρίτερα για τον ίδιο. Τώρα ήταν χαρούμενος! Σχεδόν ευτυχισμένος! Βλέπεται κατάλαβε πως τα 5 λεπτά που του μίλησε ήταν η μισή ζωή του ζουζουνιού. Κατάλαβε πως ήταν σημαντικός για ένα πλάσμα λιγότερο ασήμαντο από αυτόν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s